Ha egy ortodox lezüllik…

2009. január 12. hétfő, 01:28Rabbigyűjteményünk mai sztárja két markáns epizódszerep után került a Füles kamerájának fókuszába. Kardos Péter zuglói főrabbi, az Új Élet főszerkesztője márciusban optimizmustól duzzadó pesszimizmusáról biztosított bennünket a neológia jövőjét illetően, majd Hanuka előtt pár nappal a női minjenről fejtette ki vitriolos véleményét a Füles virtuális rabbikonferenciáján.

Röpke pár perc alatt revelációhoz jutunk a felismeréssel, hogy notórius iskolaállamosítók, dobozkészítő kisiparosok, disszidens rabbiképzősök, árdrágító fordítóirodák mellett akár maga a római pápa is kedvező irányba befolyásolhatja egy remek nyelvérzékkel megáldott, jóhangú kántor sorsát. Rezignáltan diagnosztizáljuk azonban, hogy a túlzott matematikai készségek hiánya krónikus neológ rabbiságot okozhat.

Ezen eltöprengve megpróbáljuk kisilabizálni, hogy az ortodox-neológ metamorfózist züllésnek, avagy fejlődésnek kell-e tekintenünk. Miközben bottal ütjük a hazai zsidó tudomány nyomát, váratlanul megtudjuk, miért nem érdemes betérni cigánynak. Könnyedén átsiklunk a hivatásos minjenek és műkedvelő hobbizsidók sikamlós témáján, hogy aztán kissé tiszteletlen beledörmögéssel keressünk párhuzamot a Chabad 21. századi idegenszerűsége, és a neológia 19. századi térnyerése között.

A zárszóban még azt az izgalmas feladványt is megfejtjük, hogyan lehet a legkönnyebben megkülönböztetni riportalanyunkat Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbitól.

Category: Füles, Mazsihisz, Rabbi, Video »