Sípuccai anziksz

2008. március 3. hétfő, 19:01


Következő áldozatunkért egyenest a Sípuccába vezetett az utam, ahol a Scheiber-díjkiosztó ürügyén rengeteg fontos arc sereglett egy légtérbe. Lencsevégre is kaptam a neológ Bét Din elnökét – az Alef Bét Dint – Deutsch Róbert főrabbit (alias Jidu), a múltheti rabbitestületi balhé másik főszereplőjét. Sajnos a rabbi urat ezúttal nem tudtam nyilatkozatra bírni, de ígéretét vettem, hogy a Bethlen téri purimi mulatságon, két hét múlva rendelkezésünkre áll.

No azért egy egész sor neves személyiség nem úszta meg ennyivel. Az események alázatos krónikásaként csak annyi segítséget adtam nekik, hogy beszéljenek bármiről, amit éppen fontosnak és aktuálisnak tartanak. És mindegyiktől megpróbáltam ellopni egy mosolyt… 🙂

Az első két perc a száraz MTI közlemény vizuális leképezése:

Féner Tamás fotóművész, az MTI képszerkesztője, Novák Attila történész, szerkesztő és Turán Tamás rabbinikus tudós kapta az idei Scheiber Sándor-díjat, amelyet Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára adott át hétfőn Budapesten. A díjakat hagyományosan Scheiber Sándor főrabbi, a nyelvtudomány doktora halálának évfordulóján kapják meg a kitüntetettek.

De aztán jönnek a fülesek jobbról-balról. Feldmájer Péter Mazsihisz elnök rutinosan kamerába imprózza a napi aktualitás Mazsihisz kommünikéjét. Breuer Péter újságíró gördülékeny aktuálkülpolitikai elemzést rögtönöz, majd némi habozás után lebuktatja magát a Sófár Média ügynökeként. Szita Szabolcs történész a Wallenberg kutatások időszerű problémáit osztja meg velünk. Novák Attila, a Scheiber-díj egyik kitüntetettje, cionista elnök ezúttal közíróként elemzi a rabbilázadás körül kialakult helyzetet, majd felfedi a Füles titkosszolgálati kapcsolatait. Schweitzer József főrabbi, a neológ rabbitestület doyenje szerényen elhárítja a nyilatkozatot, majd nyilatkozik, és továbbpasszolja a tudózsidót a zuglói főrabbinak. Kardos Péter, az Új Élet főszerkesztője optimizmustól duzzadó pesszimizmusáról biztosít bennünket a neológia jövőjét illetően. Végül, de nem utolsósorban Benedek István Gábor, alias BIG napi programajánlójával zárul a mai Füles mókatára.

Category: Füles, Mazsihisz, Video »