Gáza trip Kasszámdizájn-centerrel

2008. szeptember 12. péntek, 19:01

A gázai térség a világ egyik legforróbb, és legreménytelenebb pontja, másfél millió arab és hetvenezer izraeli lakóhelye. A gázai sáv maga 1948 és 1967 között egyiptomi, majd 1994-ig izraeli fennhatóság alatt állt. Azóta a Palesztin Hatóság, illetve a Hamász felváltva gyakorolja a végrehajtó hatalmat. Korábban izraeli telepesek is éltek az övezetben, azonban őket 2005-ben (erőszakkal) kiköltöztették. Az egyik átkelőpont hűlt helyére mi is ellátogatunk.

Gáza az élelmiszertől az üzemanyagon, ivóvizen át az elektromos áramig lényegében mindent Izraeltől kap, áramellátásának jórészét például a filmünkön vidáman pöfékelő askeloni erőmű termeli, a gázai erőművet pedig Izrael látja el olajjal.

2000, a második intifáda kitörése óta rakétázzák a palesztinok a szomszédos izraeli területeket, amitől leginkább a közeli Szderot, illetve Askelon városok szenvednek. A házilagosan előállított Kasszám rakétákat Izraelből lopott közlekedési táblák tartóoszlopaiból barkácsolják. Kilövésük és a becsapódásuk között mintegy 15 másodperc telik el, ennyi idejük van a szderotiaknak, hogy óvóhelyekre meneküljenek. A riasztást léggömbre szerelt kamerás érzékelőrendszer adja ki. Filmünk forgatása idején “tűzszünet” volt érvényben, ami azt jelenti, hogy a korábbi napi több tucat helyett most csak háromnaponta repülnek a rakéták. A pár perccel érkezésünk előtt becsapódott példányt magunk is megcsodálhatjuk.

A rakéták sajátos kommunikációs eszközként is szolgálnak, különböző színűre festett törzsük az egyes terrorszervezetek dicsőségét hirdeti.

Hazaindulásunk előtt a híres Philadelphi átjáró hermetikusan lezárt hármas “határátkelőjének” lehangolóan sivár képeivel búcsúzunk a Gáza triptől.

Category: Füles, Izrael, Video »