A Rádió Zs második stábértekezlete – Emlékeztetö

2004. január 9. péntek, 03:55

Kedves Barátunk,

Tegnap ismét a Rádió Zs-töl visszhangzott a Sófár Klub. A Habonim, Somer, Cionista Szövetség, Lauder Iskola, Zsidó Egyetem, Sófár Egyesület képviselői mellett többségükben müsorkészitők jelentek meg. Mindenki megkapta az információs és segédanyag második kiadását, melynek a technikai tudnivalók mellett fő ujdonsága az Új horizontok koncepció szövege.

Nagyon hatékonyak voltunk, rengeteg konkrét kérdést megbeszéltünk.

1. Technikai háttér. Felmerült, hogy a müsorok szerkesztésének technikai feltételeit leghatékonyabban úgy lehetne biztosítani, ha a müsorkészitök igénybe vehetnék a három zsidó iskola, a Bálint Ház, valamint a Cionista Szövetség számitógépeit. Felvesszük a kapcsolatot az illetékesekkel a lehetőségek, feltételek tisztázása érdekében. Támogatni fogjuk rádiós diák stábok felkészitését müsorkészitési és szerkesztési feladatokra.

2. Tematikus napok. A 60. évforduló kapcsán minden müsorkészitő közösséget és stábot felkérünk alkalomhoz illő megemlékező müsorok készitésére, melyeket az évforduló táján koncentráltan teszünk adásba. Megfontoljuk azt az ötletet, hogy újfajta szemléletként összeköthetnénk Kossuth Lajos halálának 110. évfordulójának megemlékezését a Soá megemlékezéssel, hiszen Kossuth-tal kezdődött a magyar zsidóság emancipációja, melynek íve a Holokausztban hullott alá.

3. Egységes arculat. A rádió szignáljai zenei hátterének megálmodását Gerendás Péter vállalta, a rádió férfihangja (Garai Robi) mellé keresünk női hangot is. A müsorok egységes szerkezete nem feltétel, éppen a sokszínüség bemutatása a célunk.

4. Szerkesztőbizottság. Kérdésként elhangzott, lesz-e szerkesztőbizottság, amely minden müsort adásba kerülés előtt meghallgat és elbirál. A válasz határozott nem, ugyanis a Rádió Zs legfontosabb funkciója nyitott fórum biztosítása a zsidó közösségek számára. Minden közösség saját belátása szerint szerkeszti müsorait, maga felel azok tartalmáért, és saját érdekében szem előtt fogja tartani a legalapvetőbb szerkesztési szabályokat. A rádió saját stábjai szintén maguk felelnek a müsoraikért, ez a civil rádiózás alapfeltétele.

5. Megvalósítható müsorötletek: a rádiójátékok, komolyzenei- és kántorsorozat, ifjusági- és gyermekmüsorok (sőt esti mese), játékok, társkereső (a jmpoint-tal közösen), zsidó helyek (éttermek, kávézók stb.) bemutatása esetleg szponzorálással.

6. Nem megvalósítható müsorötletek: jelenleg nem tervezzük interaktiv, telefonálós, valamint politikai és közéleti vitamüsorok készitését, bemutatását. Mi csak megmutatni akarjuk ami van, de nem kivánunk aktív résztvevőivé válni történéseknek, esetleges konfliktusoknak.

7. Hírmüsorok. Jelenleg a Jeruzsálemi Napló mellett nem tervezünk napi hírmüsort. Azonban szükségesnek látszik heti média-összefoglaló készítése a magyar- és a világsajtóból a zsidóságot és Izraelt érintő eseményekről, programokról, kommentár nélkül.

8. Izraellel kapcsolatban megállapodtunk, hogy az Új horizontokkal összhangban a háborús hírek dominanciájáról az izraeli emberek mindennapi életének bemutatására helyezzük a hangsúlyt. Az izraeli demokrácia, társadalom működésének feltárásával bizonyítjuk, hogy Izrael alapvetően nem különbözik a nyugati demokráciáktól. Sajnos a fegyveres konfliktus stressze is hozzátartozik az ottani élethez, azonban ezt is emberi szemszögből, és nem a politika nézőpontjából kivánjuk megmutatni. Hallgatóinkat nem kényszerítjük állásfoglalásra az izraeli-palesztin konfliktusban, hanem megkönnyítjük az azonosulást, a szolidaritást az izraeli emberekkel.

9. Politika. Kérdésként felmerült, hogyan lehet a politikát távoltartani a rádiótól. Tisztáztuk, hogy a Rádió Zs-ben csak a pártpolitikai propaganda/ellenpropaganda tilos, de a többivel is csinján kell bánnunk.

10. Hallgatottság. Kérdésként felmerült, hogy milyen közönséget, illetve milyen hallgatottságot kivánunk elérni. A válasz, hogy nem a hallgatottság a fő szempont, hanem a magyar zsidóság sokszinüségének önszerveződő bemutatása. Ez nyilvánvalóan érdekli a zsidósághoz kötődő népesség, de a nemzsidó többség jelentős részét is. Mivel eddig egyedülálló kisérletről van szó, jelenleg nem kiszámítható az érdeklődés mértéke, de civil, nonprofit kezdeményezésről lévén szó, ez nem is lehet létkérdés.

11. Finanszirozás. A rádió működési költségeinek finanszirozására januárban nagyszabású fund raising kampányt inditunk, melyhez kiváló alapot nyújt a projekt előrehaladott állapota. Ezzel párhuzamosan máris megtettük az első operativ lépéseket a földi frekvencia megszerzésére.

A közel háromórás, rendkivül kötetlen, jóhangulatú összejövetel számítógépes demonstrációval zárult, melynek keretében a digitális müsorszerkesztés mühelytitkaiba kaptak betekintést az érdeklődők. Tovább bővültek saját stábjaink, a részletekről rövidesen beszámolunk.

Üdvözlettel Seres Attila

Category: Rádió Zs »